Volkorenbrood: de voordelen van vezels
19 januari 2023Volkorenbrood is niet alleen heel erg lekker, het is ook nog eens gezond. Volkorenbrood is namelijk gemaakt met 100 procent volkorenmeel. Dat is meel waarbij de hele graankorrel vermalen wordt, dus inclusief het gezonde schilletje. Daardoor bevat volkorenbrood meer voedingsstoffen en meer vezels. En dat zorgt dan weer voor een lager risico op ziektes als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en darmkanker. Vezels zorgen bovendien voor een goede stoelgang en een verzadigd gevoel.
Volkorenbrood is populair en gezond
Volkorenbrood past in een gezond voedingspatroon: vrouwen tussen de 18 en 50 jaar krijgen van het Voedingscentrum het advies om elke dag 4 tot 5 bruine of volkoren boterhammen te eten. Mannen 6 tot 8 boterhammen. Steeds meer mensen hebben de gezondheidsvoordelen van volkoren in de gaten. In Nederland eten we per persoon 45,1 kilogram brood per jaar (2022). Bijna de helft hiervan is volkorenbrood. Daarmee is volkoren de populairste broodsoort. Op nummer twee staat meergranenbrood met 28 procent en daarna komt witbrood met 18 procent.
Wat is volkoren?
De graankorrel bestaat uit 3 delen: de meelkern, de kiem en de zemel of het vliesje. De meeste goede voedingsstoffen zitten in de kiem en de zemel. Volkorenbrood wordt gemaakt van de hele (vermalen) graankorrel. Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, vormt het een efficiënt pakketje van veel belangrijke stoffen die we allemaal nodig hebben: koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamines, mineralen en zogenaamde bioactieve stoffen. En er is keuze genoeg: fijn- of grofvolkoren, casino volkoren, volkoren vloerbroden, volkorenbrood met verschillende pitten en zaden en zelfs kant-en-klare volkoren sandwiches van The Bread Office. Lekker en gezond. Misschien hierbij nog vermelden dat volkoren en de bijbehorende samenstelling bij brood ook beschermd is in de wetgeving, dat is niet het geval bij andere groepen levensmiddelen, wel bij brood.
Waarom zijn volkorenproducten gezond?
Volkorengraanproducten bevatten meer vezels dan graanproducten alleen gemaakt van bloem. Volkorenproducten zoals volkorenbrood passen daarmee in een gezond voedingspatroon. Ze leveren belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines. De vele bioactieve stoffen in volkorengranen kunnen gunstige effecten hebben op oxidatieve stress, ontstekingen, bloedvaten, bloedstolling en insulinegevoeligheid. Daarnaast spelen oplosbare vezels als bèta-glucanen, vitamine E en essentiële aminozuren een rol bij het verlagen van het cholesterolgehalte. Ook bevatten volkorengranen antioxidanten, die het risico op hartziekten kunnen verlagen.
Gezondheidseffecten van volkoren
Volkorenproducten eten in plaats van witte producten is gunstig voor je gezondheid. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Uit kortdurende klinische studies blijkt dat volkorenproducten een gunstig effect hebben op de bloedglucosespiegel, nuchtere insulineniveaus en insulineresistentie. Daarbij geldt: hoe grover hoe beter. Volgens de Gezondheidsraad verlaagt een consumptie van 90 gram volkorenproducten per dag het risico op coronaire hartziekten met 25 procent. Elke dag zo’n 60 gram volkorenproducten eten, hangt samen met een 25% lager risico op diabetes type 2. En elke dag zo’n 90 gram volkorenproducten eten, hangt samen met een 10% lager risico op darmkanker, zo concludeert de Gezondheidsraad. Ook het Wereld Kanker Onderzoek Fonds onderstreept het belang van volkorengraanproducten voor de preventie van kanker.
Beter voor je hart, darmen en lever
De Graandioos studie blijkt dat volkorentarweproducten beschermen tegen leververvetting, waar geraffineerde tarweproducten dat niet doen. Levervet is een belangrijke risicofactor voor verschillende leveraandoeningen, zoals levercirrose. Ook blijkt uit de Graandioos studie dat volkorenbrood zorgt voor meer diversiteit van darmbacteriën (de darmflora). Via een synergetisch effect van een aantal componenten in volkoren beschermt het ook tegen darmkanker, de contacttijd van de darm met potentieel carcinogene stoffen vermindert. Daarnaast kunnen oplosbare vezels en resistent zetmeel in de dikke darm gefermenteerd worden, waarbij onder andere korteketenvetzuren ontstaan. Deze vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en versterken de barrièrefunctie van de darm. Ook helpen de antioxidanten en bepaalde B-vitamines in volkorengranen tegen ontstekingen oxidatieve stress.
Brood voor heel Nederland
Wij leveren elke ochtend (volkoren) brood aan honderden supermarkten door heel Nederland. Wat in de nacht door onze bakkers gebakken wordt, ligt elke ochtend weer (zelfs op zondag) klaar in de winkels. Interesse in ons brood? Neem contact op!
Bronnen
De informatie uit dit artikel is afkomstig uit de Graandioos studie, het Voedingscentrum (Encyclopedie en Schijf van Vijf), van een wetenschappelijke samenvatting over volkoren granen van EUFIC (The European Food Information Council), aangevuld met Nederlandse informatie van de Gezondheidsraad (“Achtergronddocument Granen en graanproducten bij de Richtlijnen goede voeding 2015”), de Hartstichting, de Nederlandse Diabetes Federatie (“Voedingsrichtlijn Diabetes 2020”) en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.