Brood: beter voor jou en voor de planeet

29 maart 2023

Het voedsel dat wij eten, heeft impact op de rest van de wereld. Alles wat we eten heeft invloed op planeet. De grootste ‘boosdoeners’ als het gaat om de milieubelasting door uitstoot van broeikasgassen: vlees en kaas. En het voedingsmiddel met een lage CO2 footprint? Brood! En brood en graanproducten zijn ook nog eens rijk aan belangrijke voedingsstoffen, zoals koolhydraten, vezels en eiwitten.

Brood past dus perfect in een duurzaam en gezond voedselsysteem, waarin we onze koolhydraten en eiwitten veel meer uit plantaardige bronnen halen. De milieubelasting van – bijvoorbeeld - de graanproductie is namelijk laag: slechts 10% van de broeikasgasemissies en 15% van het totale landgebruik. Even vergelijken: de productie van vlees veroorzaakt ruim 33% van de broeikasgasemissies en 50% van het landgebruik! Daarom moet de verhouding tussen dierlijk en plantaardig eiwit, nu 60:40, andersom om de klimaatdoelen uit Parijs te bereiken. Dat kan ook, want eiwit is ook te vinden in noten,

Volkoren is beter

Volkorenbrood is de beste keuze. Het productieproces van volkorenbrood heeft namelijk een lagere CO2-uitstoot dan dat van witbrood. Dat komt doordat de hele graankorrel wordt gebruikt; dat is veel efficiënter en dus ook zuiniger. Bovendien bevat volkorenbrood meer vezels, waardoor je er langer vol van zit en minder snel geneigd bent om tussendoortjes te eten. Dit betekent dat je minder snacks koopt, minder voedsel verspilt en dus ook minder CO2-uitstoot veroorzaakt.

Gezond en duurzaam

Kortom, door te kiezen voor volkorenbrood maak je niet alleen een gezonde keuze, maar ook een duurzame keuze. Bij Bakker Goedhart hebben we een ruim assortiment volkorenbrood, van volkoren tarwebrood tot speltbrood. Probeer het eens en draag bij aan een duurzame toekomst!

Meer activiteiten voor minder CO2

Bakker Goedhart doet meer om de CO2 uitstoot te beperken dan gezond brood maken alleen. We zijn druk bezig met de overgang naar elektrische en hybride vrachtwagens. Dit zijn vrachtwagens die deels op diesel en deels op elektriciteit rijden. Dus minder CO2-uitstoot en betere luchtkwaliteit in de binnensteden.

Lees ook: VOLKORENBROOD: DE VOORDELEN VAN VEZELS