Betere cijfers met volkoren

9 mei 2023

Gezonde koolhydraten, zoals die in volkoren graanproducten zoals brood en pasta, fruit, groenten en peulvruchten, zijn belangrijk voor de werking van je hersenen. Volkoren granen, zoals tarwe, gerst en haver hebben namelijk buitenlagen die rijk zijn aan voedingsvezels, vitamines (zoals B vitamines, vitamine C en E) en mineralen (zoals ijzer, magnesium en selenium), en fytonutriënten.

Volkorenbrood helpen je om langdurig alert te blijven en optimaal te presteren tijdens je examens. Het is een goede bron van gezonde complexe koolhydraten, en die zorgen voor een langzame afgifte van glucose in je bloed. Dit zorgt voor een constante toevoer van energie naar je hersenen, waardoor je je hele examen alert en mentaal fit blijft.

Voedingsvezels in volkoren graanproducten zijn een voedselbron voor ‘goede’ darmbacteriën, die de werking van je hersenen ondersteunen en verbeteren. Er is bijvoorbeeld steeds meer bewijs dat een verstoorde darmflora kan leiden tot klachten als angst en depressie. Volkorenbrood helpt bij het verminderen van stress. De complexe koolhydraten in volkoren graanproducten helpen namelijk bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel, waardoor je minder gevoelig bent voor stresspieken en -dalen. Handig als je kalm en gefocust wilt blijven tijdens je examens.

De B-vitamines in volkoren graanproducten dragen bij aan je stemming, energieproductie en productie van neurotransmitters. Vitamine B6 heeft bijvoorbeeld een grote invloed op je stemming.

Volkorengranen bevatten mineralen – superbelangrijk voor de gezondheid van je hersenen. Koper beschermt je hersenen bijvoorbeeld tegen oxidatieve stress, is betrokken bij energie- en ijzerstofwisseling, en de productie en werking van neurotransmitters. IJzer is nodig voor de normale werking van je hersenen en is betrokken bij verschillende processen in je hersenen, zoals zuurstoftransport, vorming van neurotransmitters en energie-omzetting.

Volkoren graanproducten kunnen helpen bij het verbeteren van je geheugen. De voedingsstoffen in volkoren granen, zoals vitamine E, magnesium en fytonutriënten, kunnen de gezondheid van je hersenen ondersteunen en je geheugen verbeteren. Handig in tijden dat je veel moet onthouden!

Kortom, een slimme scholier of student eet volkorenbrood voor betere cijfers!

Lees ook: VOLKORENBROOD: DE VOORDELEN VAN VEZELS