(H)eerlijk duurt het langst!

30 juni 2022

Vandaag gaat de nieuwe Warenwet in. Vanaf nu moet het aan de naam van een brood te zien zijn van welk soort meel en graan het is gemaakt. Wij zijn er blij mee, want (h)eerlijk duurt het langst!

Warenwet: duidelijke namen voor brood

Nederland kent allerlei soorten brood: speltbrood, meergranenbrood, boerenbrood, noem maar op. Voor u, als consument, is dit misschien niet altijd even duidelijk. Want hoeveel spelt zit er eigenlijk in speltbrood en is het donkere meergranenbrood eigenlijk wel echt volkoren? Tijd voor opheldering! Vanaf 1 juli 2020 zijn er nieuwe regels voor de samenstelling en de namen van brood, zodat het duidelijk is wat u koopt. De nieuwe regels hadden een overgangstermijn van 2 jaar. Dat betekent dat bakkers tot uiterlijk 1 juli 2022 de tijd hebben gehad om aan deze verplichtingen te voldoen. En dat is nu zover!

Naam in drie delen

De naamgeving van brood bestaat nu uit drie vaste bouwstenen die de samenstelling van het brood duidelijk maken.

Bouwsteen 1: heel, midden(groot) of half

De eerste bouwsteen is simpel en zegt iets over het formaat brood dat u koopt. Er wordt aangegeven of het gaat om een heel, midden(groot) of een half brood. In de benamingen van bolletjes en puntjes vindt u deze eerste bouwsteen niet terug, hier wordt op de zak aangegeven hoeveel stuks er in de verpakking zitten.

Bouwsteen 2: wit, volkoren of bruin

De vermelding wit, bruin of volkoren is verplicht voor alle broodsoorten. Witbrood wordt gemaakt van bloem, volkorenbrood van volkorenmeel en bruinbrood wordt gemaakt van een combinatie van volkorenmeel en bloem. De bakkerijbranche hebben de afspraak gemaakt om bij bruinbrood meer volkorenmeel dan bloem te gebruiken. Verschil volkorenmeel en bloem Volkorenmeel en bloem worden allebei gemaakt van graankorrels. Door graankorrels te vermalen, krijg je volkorenmeel. Als dit volkorenmeel gezeefd wordt, blijft er witte bloem over. Omdat volkorenmeel niet gezeefd is, zitten er meer vezels, vitaminen en mineralen in en is het gezonder dan bloem.

Bouwsteen 3: de gebruikte graansoorten

De derde en laatste bouwsteen voor de naamgeving van brood zorgt ervoor dat meteen zichtbaar is van welke graansoort het gemaakt is. De meeste broden worden gemaakt van tarwe, maar er zijn ook speltbroden en meergranenbroden. Er worden ook broden gemaakt van twee granen (bijvoorbeeld tarwe-maisbrood) of meer (meergranen). Meergranen mag alleen nog maar gebruikt worden bij broden die minimaal drie granen bevatten, bovendien is het maximale percentage van één graan vastgelegd.

Extra: (Zuur)desem

Naast de drie verplichte bouwstenen kan ook (zuur)desem toegevoegd worden in de benaming. Dit mag uiteraard alleen als het een (zuur)desembrood betreft. Aan welke voorwaarden het moet voldoen om het zo te mogen noemen, is ook vastgelegd in het aangepaste warenwetbesluit. Zo mag er alleen gebruik gemaakt worden van een actief desem en mag er een maximale hoeveelheid gist toegevoegd worden. Met deze aanpassingen van de wetgeving zijn alleen de namen van onze broden en bolletjes veranderd. De broden zelf zijn nog net zo vers en lekker als u van ons gewend bent. Wilt u meer weten over de warenwet? Ga dan naar www.brood.net.