Oud brood gebruiken: de lekkerste broodtaarten

14 juni 2023

Je kunt brood eten bij het ontbijt, voor de lunch en als avondeten. En natuurlijk bij de borrel of onderweg. Eigenlijk kan brood overal en altijd. Maar wist je dat je het ook als basis voor taart kunt gebruiken? Met deze twee recepten maak je wat lekkers van je oude brood.

Surinaamse broodtaart

Deze traditionele, vochtige broodtaart wordt gemaakt van sneetjes oud wit brood. Je maakt hem door 20 sneetjes wit brood zonder korst in stukjes te scheuren of te snijden. Meng deze met 150 gram roomboter, 150 gram suiker, 6 eieren en 25 ml vanille-essence. Breng dan een liter melk aan de kook. Voeg de kokende melk toe aan het mengsel. Nogmaals goed mengen totdat bijna al het brood uit elkaar valt. Laten afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg 100 gram (in rum gewelde) rozijnen en een halve theelepel kaneel toe.

Doe het mengsel in een beboterd bakblik. Strooi nog wat kaneel over de bovenkant en bak de taart in een voorverwarmde oven op 180 graden in 75 tot 90 minuten gaar. De taart is gaar wanneer de bovenkant een lichtbruine kleur krijgt. Laat de taart afkoelen in de koelkast.

Hartige broodtaart

Hartige broodtaarten zijn perfecte voor een bijzondere brunch of een smaakvol voorgerecht. Begin met sneetjes brood naar keuze, zoals volkoren of zuurdesem, en besmeer ze met een smaakvolle saus of roomkaas. Stapel de sneetjes brood op elkaar en doe tussen elke laag een lekkere vulling. Gebruik bijvoorbeeld gerookte zalm, roomkaas, plakjes komkommer en verse dille voor een klassieke hartige broodtaart. Maar je kunt ook andere ingrediƫnten gebruiken, zoals gegrilde groenten, kipfilet of gesneden kaas. Zodra de lagen zijn gestapeld, laat je de taart opstijven in de koelkast. Snijd de broodtaart vervolgens in mooie punten en serveer met wat verse kruiden of eetbare bloemen, bijvoorbeeld Oost-Indische kers.

Smullen maar!