Thuis bakken: Zoutdeeg kerstdecoratie
Leuk om te doen voor jezelf of als cadeautje: zelfgemaakte kerstversiering maken van brooddeeg. Of eigenlijk van zoutdeeg, want dit “brood” is niet om te eten maar om te bewaren.
.avif)
De basis van zoutdeeg
Zoutdeeg maken lijkt een beetje op brood maken. Je hebt drie ingrediënten nodig in de verhouding 2:1:1:
• 250 g bloem
• 125 g zout
• 125 ml water
Meng bloem en zout, voeg het water toe en kneed tot een stevige bal. Het deeg blijft soepel en laat zich goed vormen. Voor een warm kerstgevoel kun je wat kaneel of cacao toevoegen.
Vormen maken
Bestrooi je werkblad met bloem en rol het deeg uit. Gebruik voor platte decoraties koekjesvormpjes of snijd het deeg met de hand uit in de vorm van sterren, bomen, harten of engeltjes. Prik in elke hanger een klein gaatje, zodat je later een touwtje kunt bevestigen. Ook leuk: maak een rol van het deeg en vorm die tot een ster of krans. Daar kun je het lint gewoon doorheen steken.
Rustig drogen in de oven
Leg de vormpjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Tip van onze bakkers: gebruik een spatel of taartschep om ze van je aanrecht naar de bakplaats te verplaatsen. Een stevig maar dun stuk plastic kan ook. Laat de decoraties daarna rustig drogen in een oven van ongeveer 100°C. Afhankelijk van de dikte duurt dit één tot enkele uren. Keer de platte decoraties halverwege om, 3D vormen niet omkeren. Te droog kan niet, dus laat ze gerust lang in de oven liggen. Des te langer gaan ze mee. Laat ze daarna helemaal afkoelen.
Versieren maar
Na het afkoelen begint het leukste deel. Gebruik acrylverf, glitter, reliëfverf of vernis voor een mooie afwerking. Door het zout dat tijdens het drogen naar boven komt, worden de kleuren soms wat lichter. Met een laklaag breng je de kleuren weer mooi terug.
Knoop een touwtje door elk figuurtje en je hebt unieke kerstdecoraties die je elk jaar weer met plezier ophangt. Droog bewaard blijven ze heel lang mooi.