Duurzaamheid en MVO

Bakken voor de volgende generatie

Als echte bakkersfamilie geeft Goedhart de passie voor brood en patisserie door van vader op zoon, van moeder op dochter. Alles draait om smaak, kwaliteit  én de manier van bakken: met zorg, aandacht en respect voor de omgeving. Bij Goedhart nemen we duurzaamheid serieus. Het is een speerpunt in alles wat we doen. We werken volgens het Science Based Target Initiative (SBTI) en hebben een eigen CO2-roadmap om onze impact te minimaliseren. We verkleinen voedselverspilling met slimme bestelsystemen, hergebruiken reststromen voor veevoer en reduceren plastic in onze verpakkingen. Zo zetten we elke dag stappen richting een CO2-neutrale operatie.

0
 KG

minder brood retour
sinds 2021

0
 KG

plastic bespaard
sinds 2010

CO2 neutrale

operatie als streefdoel

0

broden en broodjes gered van de container

0

elektrische vrachtwagens

0
% chocolade

met Rainforest Alliance certificaat

Minder CO2 en fossiele brandstoffen

Duurzaam transport

Bakker Goedhart bezorgt elke dag brood en patisserie bij ruim 2.000 supermarkten door heel Nederland. Dat transport doen wij vrijwel helemaal met eigen mensen en wagens. Een bewuste keuze. Onze chauffeurs zijn ons visitekaartje. Ze kennen de klanten en zijn betrokken. Dat is goud waard.
We investeren in hybride en elektrische vrachtwagens, zoals de Scania G320 Plug-in Hybride en Volvo FM Electrics, om onze producten milieuvriendelijk te distribueren. Op dit moment hebben we 10 van deze stille en duurzamere trucks op de weg.

Verantwoorde grondstoffen

Eerlijke ingrediënten

Al onze grondstoffen zijn traceerbaar en we voldoen aan hoge kwaliteitsnormen zoals BRC, IFS en GMP+. Onze klanten krijgen gedetailleerde informatie over productherkomst en -kwaliteit.

We gebruiken Fair Trade cacao en Rainforest Alliance-gecertificeerde chocolade in onze patisserieproducten. Deze keurmerken garanderen eerlijke handel en milieuvriendelijke productie. Onze aardbeien komen van boeren in de buurt. Als het gaat om graan, stimuleren we duurzame teelt via regeneratieve landbouw. Bakker Goedhart ondertekende daarom het Sustainable Wheat Manifesto.

Inclusiviteit en duurzame inzetbaarheid

Mensen centraal

Bij Bakker Goedhart werken mensen uit alle windstreken: 47 nationaliteiten in totaal. Ook veel vluchtelingen vinden in onze bakkerijen een warme werkplek. In onze bakkerijen bieden wij nadrukkelijk ruimte voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en voor neuro-diversiteit.

Opleidingen en duurzame inzetbaarheid

Als familiebedrijf investeren wij onze mensen. Veel van onze medewerkers zijn intern doorgegroeid, en op elk niveau bieden wij interne opleidingen en kennisontwikkeling. Daarnaast investeren wij in hulpmiddelen die het werk in de bakkerij veiliger en fysiek minder zwaar maken.

Verspilling voorkomen

Bij Bakker Goedhart doen we er alles aan om verspilling te voorkomen. Dat begint met slim produceren. Dankzij ons geavanceerde bestelsysteem (GBS) weten winkeliers precies welke hoeveelheden zij nodig hebben. Wat toch terugkomt, voeren we terug de keten in als veevoer. Dat leverde in het afgelopen jaar een extra besparing op van 237 ton CO2.

Teveel geproduceerd brood uit onze bakkerijen vindt een weg naar huishoudens via de broodpakketten op Too Good To Go. Zo hebben we al 18,3 ton CO2-uitstoot bespaard. Drie keer in de week wordt bij veel van onze bakkerijen bovendien brood opgehaald door de Voedselbank.

Tijdens de jaarlijkse Verspillingsvrije Week zetten we onze inspanningen extra kracht bij en inspireren we anderen om hetzelfde te doen.

Duurzame verpakkingen

Minder plastic, beter karton

Hoewel verpakking slechts een klein deel van onze footprint bepaalt, zetten wij in op het beperken ervan. Door de toepassing van dunnere zakken/folies hebben we in de afgelopen 15 jaar al 200.000 kg minder plastic gebruikt. Al ons karton is FSC gecertificeerd. We onderzoeken alternatieven als mono-materiaal (recyclebaar) voor huidige broodzakken en sluitclips van karton.