5/8/25

Baanpraat: Procesoperator Leon Sijbers

Als er iemand is die weet hoe de patisseriebakkerij in Sevenum door de jaren is veranderd, is het Leon Sijbers wel. Opgeleid als bakker begon hij in maart 1997 als uitzendkracht in de bakkerij. Inmiddels werkt hij er al bijna drie decennia, nu als Procesoperator 3. En nog steeds met veel plezier.

Meester van het proces

Leon is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van een van de lijnen in de bakkerij. “Ik begin met de opstart, samen met de teamleiders. Dan ga ik met mijn lijstjes aan de slag. Ik zorg dat iedereen op de juiste plek staat en dat alle spullen aanwezig zijn. En als er iets mist, dan zorg ik dat het er komt.”
Zijn werkdag is dynamisch: schakelen tussen techniek, logistiek, en aansturing. “Een collega had ooit een stappenteller mee. Die liep 16 kilometer op een gewone dag. Dat zegt wel iets.” Op vrijdag — de drukste dag van de week — is dat waarschijnlijk nog meer.

Structuur en organisatie

En nu we het toch over stappen hebben: Leon is problemen graag een stap vóór. “Ik werk graag een paar vlaaien vooruit. Soms moet je er van een soort maar dertig maken, dat is zo gebeurd. Dan moeten de spullen voor de volgende soort al klaarstaan.” Gestructureerd werken dus – omdat het moet, maar het zit ook in zijn aard: “Thuis ligt ook alles op dezelfde plek.”

Efficiënter en lichter werken

Het werkproces is in de loop der jaren flink veranderd. “Vroeger hadden we vier losse lijnen. Nu hebben we twee grote lijnen waar het hele proces — van bavaroise tot inpakken — in één keer op gebeurt. Veel efficiënter.” Het werk is ook minder zwaar. “Vroeger was aandraaiwerk echt mannenwerk. Zware emmers grondstoffen hoog tillen, grote bekkens. Nu hebben we een soort keukenmachine met een lift. Iedereen kan het nu doen.”

Efficiëntie met oog voor mensen

Leon begeleidt zijn collega’s met toewijding. “Je moet allround zijn. En je moet mensen goed inwerken. Er zijn tien soorten chocolade voor de decoraties, elke vlaai heeft zijn eigen afwerking. Dat moet je allemaal weten.” Daarom staat hij ook nog regelmatig aan de lijn. Even de benen rust geven en de kennis opfrissen. Wat hem het meeste trots maakt? “Dat we met steeds meer mensen zonder bakkersopleiding toch elke dag weer een mooi product kunnen maken. Dat is niet altijd makkelijk, maar het lukt. De klant is tevreden, wij zijn tevreden.”

Geen vlaai, wel voldoening

Hoewel hij dagelijks tussen de vlaaien staat, eet Leon ze op het werk eigenlijk nooit. “Er staan er genoeg in de koeling, maar ik neem ze alleen als ik iets te vieren heb. Een boterham is genoeg.” Thuis heeft hij wel zijn favorieten: “Rijstenvlaai met slagroom. Of in de zomer een aardbeienvlaai.”

Ook werk om van te smullen?

Bij Bakker Goedhart werk je in een hecht team aan mooie producten. Of je nu een bakkersachtergrond hebt of niet — als je inzet toont, krijg je kansen. Zoals Leon zegt: “Als je aanleg hebt, investeren we in je.” Ontdek jouw mogelijkheden op onze vacaturepagina. Samen maken we het elke dag weer rond!